Power Connected logo

Emotionele vrijheid

     

 

 

 Gevoelens heb je                 Emoties hebben jou

Gevoelens zijn voor de meeste mensen heel herkenbaar. We ervaren vreugde en verdriet, kunnen boos of teleurgesteld zijn, en we kunnen deze gevoelens dikwijls als sensaties gewaarworden in ons lichaam:
“Het vliegt me naar de keel”.
“Ik kreeg een waas voor mijn ogen”.
“Ik heb vlinders in mijn buik”.
Positieve en negatieve gevoelens horen bij het leven.
Emoties zijn anders, emoties hebben ons. Dat wil zeggen dat je (tijdelijk) geen invloed kunt uitoefenen op die gevoelens, al zou je het willen. Ze hebben je als het ware in hun ban.
Je bent bijvoorbeeld als kind gebeten door een grote zwarte hond. Je bent nu volwassen, maar elke keer als je een grote zwarte hond ziet, klopt het hart je in de keel en staat het zweet je in de handen. Verstandelijk gezien weet je dat je niet van elke grote zwarte hond iets te vrezen hebt, maar je lichaam voelt dat heel anders. In dit geval spreken we van een negatieve emotie die zich heeft vast gezet in ons lichaam.

Nu kun je heel goed leven met een angst voor grote zwarte honden, maar hoe staat het met autorijangst, vliegangst of straatvrees?  Wat als een fobie of onzekerheid je levensvreugde in de weg staat? Of als je een trauma hebt wat je blijft achtervolgen, of een andere nare ervaring die je maar niet los kunt laten?

Emotionele vrijheid wil zeggen, een vrij leven kunnen leiden zonder dat je beperkt wordt door negatieve emoties waar je last van hebt. Dat vrije leven, is wat EFT je kan bieden.
EFT staat voor Emotional Freedom Techniek en is een resultaatgerichte techniek om emotionele vrijheid te krijgen door te kloppen op bepaalde ontspanningspunten op het lichaam.


Herkomst.
In de jaren 80 ontwikkelde klinisch psycholoog Dr. Roger Callahan uit de Verenigde Staten de zogenaamde Tought Field Therapy (TFT). Een energetische therapie gebaseerd op de traditionele cognitieve gedragstherapie en de toegepaste kinesiologie. Deze kloptechniek maakte gebruik van vaste protocollen die gebruikt werden voor diverse ziektes en aandoeningen.
Gary Graig (www.emofree.com) heeft deze vrij technische TFT vereenvoudigd in EFT waardoor deze methode toegankelijk werd voor iedereen. EFT is een therapievorm die veilig, verantwoord, grondig en ethisch verantwoord is. Het heeft een duurzaam effect en de werking is wetenschappelijk onderbouwd.
Hersenscans gegeneraliseerde angststoornis.
__________________________________________________________________
            Voor de behandeling                             Na 4 behandelingen             

__________________________________________________________________
          Na 8 behandelingen                            

           

Deze beelden, gedigitaliseerde electroencephalogram (EEG), zijn onderdeel
van een groot onderzoek in zuid Amerika, en zijn beschikbaar gesteld door
Joaquín Andrade, M.D.


  Blauw = normale verhouding van hersengolffrequentie

 


  Turquoise = kleine dysfunctie hersengolffrequentie

 


  Roze = matige dysfunctie hersengolffrequentie  Rood = ernstige dysfunctie herasengolffrequentie 
Werking.
Elke negatieve emotie, zoals boosheid, verdriet of angst, veroorzaakt een verstoring in het energiesysteem van het lichaam. Deze negatieve emotie zorgt ervoor dat er een blokkade ontstaat en de energie niet meer goed stromen kan.
Vergelijk het met een boom die in een stromende rivier valt en blijft liggen. De boom veroorzaakt een verstoring in de stroming van het water. Op zich hoeft dit nog niet zo’n probleem te zijn, maar op een bepaald moment blijven bladeren, takken en ander vuil achter de boom haken, waardoor de stroming nog meer verstoord wordt.
Op deze manier kan een negatieve emotie zich vastzetten in ons lichaam. Heel lang gaat het goed en heb je er geen last van en dan ineens is het mis.
Door middel van het kloppen op bepaalde ontspanningspunten op het lichaam, maak je de emotie los en kan de energie weer vrij stromen. Net als bij de boom in het water, op het moment dat je het meeste hebt opgeruimd, begint het water weer goed door te stromen en gaat de rest vanzelf.

Ik leer je om de EFT techniek op jezelf toe te passen, m.a.w. je kunt er thuis zelf mee aan de slag. 

Klachten waarbij EFT werkt:
1.    Diverse lichamelijke klachten o.a. fibromyalgie, chronische vermoeidheid en darmproblemen
2.    Fobieën: claustrofobie, straatvrees, dierenfobie, autorijangst, etc.
3.    Trauma’s
4.    Allergieën
5.    Burn-out
6.    Verslavingen
7.    Rouwverwerking
8.    Nare herinneringen op velerlei gebied: ongeval, operaties, scheiding, (sexueel) misbruik
9.    Angsten: faalangst, angst voor spreken in het openbaar, examenvrees


Bij trauma’s en fobieën wordt een stijl gehanteerd waarbij we, binnen de grenzen van wat veilig voelt, de problemen oplossen. Er vindt dus geen herbeleving plaats, omdat angsten worden weggenomen zonder over deze grenzen heen te gaan.


Verwachtingen en resultaten.
Het resultaat van het kloppen is een ontlading van de behandelde aspecten van een probleem en, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, gebeurt dat soms zonder een traan te laten.
EFT is geen wondermiddel en als je niet eerlijk bent over alles wat je denkt en voelt, kunnen er aspecten van een klacht achterblijven. En alles wat niet behandeld is, is niet weg! Grotere thema’s worden opgedeeld in kleinere thema’s en dan systematisch opgeruimd.


Voor wie is EFT geschikt?
Iedereen die bereid is zichzelf en het probleem te accepteren, en kan en wil voelen.
Soms hebben mensen moeite met zichzelf of met het probleem te accepteren. Tijdens de eerste EFT sessie wordt daar dan uitgebreid aandacht aan besteed. Je kan namelijk pas aan je probleem werken als je het erkent en accepteert.
Een bekende uitspraak is: “Ik heb het een plekje gegeven”. Dit is niet hetzelfde als iets verwerkt hebben. Een plekje geven wil zeggen dat je het geparkeerd hebt, in de hoop er geen last meer van te hebben. De praktijk laat echter vaak het tegenovergestelde zien. Echt verwerkt heb je een gebeurtenis pas als je het kunt vertellen zonder een negatieve emotie te voelen.

Word ik dan geen zombie? Gelukkig niet! Met EFT kun je negatieve emoties opruimen, maar de positieve emoties blijven gewoon bestaan, want daar is je lichaam heel blij mee! Het is ook geen garantie dat je nooit meer iets negatiefs zult voelen. Negatieve emoties horen bij het leven, alleen heb je met EFT een prachtig gereedschap in handen. Het is niet meer nodig om alles op te kroppen, je kunt het gewoon door je heen laten stromen en verwijderen.


Kinderen en EFT.
Bij kinderen werkt EFT bijzonder snel, omdat zij nog onbevangen in het leven staan en niet zoveel nadenken over hoe alles nou precies werkt. Zij ervaren gelijk in hun lichaam wat EFT doet en daarom zijn kinderen hele dankbare en snelle leerlingen.
Om het voor kinderen toegankelijker te maken, passen we ons taalgebruik aan. Om nog beter aan te sluiten op de belevingswereld van het kind, geven we bepaalde punten een speciale naam. Het punt onder de oksel noemen we bijvoorbeeld “het apepunt”.  
Bij kinderen met dyslexie of andere leerproblemen kan EFT een fantastisch hulpmiddel zijn. Ook ADHD kinderen
kunnen veel baat hebben bij EFT omdat het hen helpt om van hun bovenmatige onrust af te komen.


Behandelingsduur.
De duur van de klacht is niet bepalend voor de lengte van de behandeling. Het kan heel goed zijn dat een klacht die je al jaren hebt, in slechts een paar minuten verdwijnt om vervolgens nooit meer terug te komen. Bij reeds lang bestaande problemen kunnen zich echter meerdere aspecten manifesteren. Dit kan invloed hebben op de duur van de behandeling.
Na de eerste behandeling kan meestal een redelijke indicatie gegeven worden, van het aantal behandelingen dat men nodig heeft. De behandelingsduur is mede afhankelijk van hoe de cliënt zelf thuis bezig gaat met EFT. Eén behandeling duurt ongeveer 75 tot 90 minuten.        De kosten voor een individueel consult zijn overdag € 90,- in de avonduren € 110,- Indien er meerdere gesprekspartners zijn geldt een tarief van € 140,-Als je benieuwd bent of EFT iets voor je is, neem dan vrijblijvend contact op.
Ook behoort een gratis kennismakingsgesprek tot de mogelijkheden.